Verő Tamás budai főrabbi a balassagyarmati római katolikus Főplébániatemplomban 2010. 11. 24.

Tisztelt Ismerősöm /Kedves Barátom/!
                                Engedje meg /Engedd meg/, hogy ezúton is fölhívjam figyelmét /figyelmedet/ egy rendhagyó művelődéstörténeti rendezvényre, amely november 24.-én szerdán este lesz Balassagyarmaton a római katolikus főplébániatempolomban. (A "Meghívó" az alábbiakban olvasható). Rendhagyó lesz abban az értelemben, hogy az 1746-ban Balassa Pál, a város feudális ura, társbirtokosa által építettett templomban az elmúlt bő két és fél évszázad alatt zsidó rabbi még előadást soha nem tartott.
Bármíly furcsa első hallásra, de ez a város határán is túlnövő rendezvény mégsem idegen a város, Balassa Pál, sőt még a katolikus főplébániatemplom "génius loci"-jához, a hely szelleméhez sem...Miért?
 Túl azon, hogy városunk számos történelmi ténynél fogva az egyetemes zsidó kultúrában is komoly rangot magának kivívó település volt (hiszen,  - többek között - itt állt egykoron Közép-Európa második legnagyobb ortodox zsinagógája, vagy éppen egyik rabbija magyarország három legjelentősebb ortodox rabbija közé tartozott, aki Ferenc József császárral és királlyal is tárgyalt a magyarországi ortodox zsidóság jövőjéről stb., stb...) magának a templomépítő Balassa Pálnak, sőt a főplébániatemlomnak is vannak konkrét zsidó vonatkozásai is. Erről 2 -3 mondatban a Főrabbi Úr előadása előtt röviden teszek utalást.
Az eseményt a jelek szerint valószínűleg a Városi Televízió is rögzíti ill. az "Új Élet" (zsidó) és "Új Ember" (katolikus újság) is beszámol. róla.
Köszönöm, hogy megtisztelt /megtiszteltél/ figyelmével /figyelmeddel/ és engedje meg /engedd meg/, hogy ezúton is szeretettel meghívjam /meghívjalak/ a rendezvényre. Megfelelő hely biztosítása érdekében örömmel venném visszajelzését /visszajelzésedet/, hogy az ülőhelyek, esetleges pótszékek megfelelő számban és módon kerüljenek előkészítésre.
Köszönettel és tisztelettel: Majdán Béla
 
Meghívó
 
A balassagyarmati Római Katolikus Főplébánia Egyházközsége
és
a balassagyarmati Zsidó Hitközség,
valamint a Kertész István Alapítvány
 
ezúton tisztelettel értesíti a város lakosságát, hogy 2010.november 24.-én (szerdán) 18 óra 30 perces kezdettel
 
„Az Ószövetség, a Mózesi örökség zsidó szemmel”
címmel
Verő Tamás, budai főrabbi
 
 a Római Katolikus Főplébániatemplomban tart rendhagyó vallás és művelődéstörténeti ismeretterjesztő előadást, melyre vallásfelekezeti hovatartozás nélkül minden érdeklődőt
 
szeretettel meghív
a
Rendezőség

Fórum: